Select your language

Contacteer ons: +32 11 78 17 11 - info@crabbe.be  ico.facebook  ico.youtube 

Onze klanten aan het woord!

Om onze slogan 'Meer dan 70 jaar kwaliteit én tevreden klanten" extra kracht bij te zetten, laten we hier onze klanten zelf aan het woord. Zij vertellen over de verloop van de werken, vanaf het eerste contact tot en met de oplevering van de werf.

Vraag een gratis dakanalyse!

Samenwerking met Blanco Architecten in hartje Brussel

City 2, het shoppingwalhalla in het hart van Brussel, en het naastliggende kantorencomplex City Center moeten we wellicht niet meer voorstellen. Het gebouw, met een oppervlakte van meer dan 50.000 m2 is één van de iconische landmarks in de hoofdstad, ook wel gekend als 'het gebouw met het groene gebogen dak vlakbij de Kruidtuin'. Wel, dát gebouw van een nieuw dak voorzien, is ongetwijfeld het grootste en meest prestigieuze project uit de geschiedenis van Dakwerken Crabbé, tot nu toe. Zaakvoerder Benny Van Gossum is de projectleider. Hij kan tevens rekenen op de expertise van Blanco Architecten uit Hoeilaart.

AG Real Estate, de eigenaar van City 2 en City Center, doet al sinds jaren een beroep op de diensten van Dakwerken Crabbé, voor de renovatie en het onderhoud van industriële gebouwen. Dankzij de opgebouwde vertrouwensrelatie hebben we gaandeweg alsmaar grotere projecten mogen en kunnen uitvoeren, waaronder ook kantoorgebouwen. Op die manier hebben we telkens opnieuw onze competenties kunnen tonen en dat heeft ertoe geleid dat we in januari 2019 met de renovatie van het dak van City 2 mochten starten en vervolgens, in de zomer van 2021 met de enorme werf van City Center in het centrum van Brussel. De prognose is dat de werken in april 2023 klaar zullen zijn.

De bouwheer AG Real Estate omschrijft het project als volgt: 'Making the City Center / City 2 even more exciting'.
Het bestaande dak wordt volledig ontmanteld tot op de draagvloer. Vervolgens komt er een nieuwe draagstructuur in timmerwerk en wordt het geheel volledig geïsoleerd volgens de nieuwe normen.
Het dak krijgt een nieuwe afdekking, bestaande uit zink - staande naad.

Bij zo'n megaproject, in het centrum van de hoofdstad van ons land, komen uiteraard heel wat voorbereidingen én overleg kijken. Denk maar aan de coördinatie met alle verschillende instanties voor de inrichting van de werf, die grenst aan de Kruidtuinlaan (bevoegdheid Brussels Gewest) en aan drukke winkelstraten (bevoegdheid Brussel Stad). Bovendien liggen vlakbij ook de ingang van het metrostation (bevoegdheid MIVB) en de ingang van een parking (bevoegdheid Interparking). Met zoveel factoren om rekening mee te houden, is een wekelijkse werfvergadering, samen met de bouwheer en de architect een must. Dakwerken Crabbé is als hoofd-aannemer verantwoordelijk voor de inrichting van de werf, de werfsignalisatie en de volledige omkadering. We durven stellen dat dit deel van het werk minstens even omvangrijk is dan de uitvoering van de eigenlijke dakrenovatie.

Een belangrijke partner in zo'n uitdagend project is ontegensprekelijk de architect, in dit geval Blanco Architecten uit Hoeilaart. Kevin Van Puyvelde, Ir.Architect, volgt het project mee op.

“Wij, en in het bijzonder architect Bernard Lefever, werden in eerste instantie aangesproken door Dakwerken Crabbé om de expertise van de bestaande daken van het gebouw uit te voeren, wegens de vele waterinfiltraties. De bouwheer heeft ons nadien - naar aanleiding van ons onderzoek en voorbereidend werk - de eigenlijke architectuuropdracht toegekend, nl. het vernieuwen van het dak, met zink in de plaats van aluminium, rekening houdend met de beeld-bepalende architectuur van het gebouw, maar ook met de stedenbouwkundige voorschriften én met de specifieke regels inzake onroerend erfgoed.
Vanaf de start van de uitvoering werd snel duidelijk dat dit géén alledaags project is. We hadden af te rekenen met heel wat onvoorziene factoren, o.a. omdat de oorspronkelijke basisplannen van het gebouw niet overeenkwamen met de 'as built' situatie. Daardoor was het in die aanvangsfase heel veel aanpassen en bijsturen, een bijzonder intens proces. Maar ook de aanzienlijke prijsstijgingen en leveringstermijnen van de bouwmaterialen (o.a. door de schaarste tijdens de pandemie) noopten bouwheer, aannemer en architect tot de nodige flexibiliteit. Maar eens de bakens gezet, kon er vlot gestart worden, en uit zich dat nu in een bijzonder vlot verlopende werf.

Bij zo'n project komen uiteraard heel wat praktische vragen kijken. Denk bijvoorbeeld aan de opbouw van de stelling. Die gebeurt niet vanaf de begane grond maar vanaf een platform halverwege de hoogte van het gebouw. Dakwerken Crabbé is verantwoordelijk om die stelling te plaatsen, maar ons advies inzake stabiliteit was voor hen toch cruciaal.

Het spreekt voor zich dat wederzijds vertrouwen een belangrijke rol speelt bij zulke complexe werken. Dit project is voor Blanco Architecten een mooie uitdaging, maar samen met de vakbekwame aannemers onder leiding van hoofdaannemer Dakwerken Crabbé brengen we dit zeker tot een goed eind. Het wederzijds respect is groot. Dat resulteert in een open, correcte samenwerking, gebaseerd op overleg. Dit is voor ons kantoor één van de grootste projecten tot op heden en dus een hele mooie referentie,” besluit Kevin Van Puyvelde.

Enkele markante cijfers:

Aantal vierkante meters stelling die tegen de gevel worden geplaatst om het werk veilig uit te voeren: 6.730m²

Aantal vierkante meters boogdaken: 4.419m²

Aantal kilogram zink voor de realisatie van dit project: 33.142 kg

 

Zaakvoerder en projectleider Benny Van Gossum: "Dit is het grootste project uit de geschiedenis van ons bedrijf."