Select your language

Contacteer ons: +32 11 78 17 11 - info@crabbe.be  ico.facebook  ico.youtube 

8 goede redenen om NU uw dak te laten isoleren!

Er is heel wat te doen rond dakisolatie. Welke besparingen levert het op? Van welke premies en fiscale voordelen kunt u genieten? Hoe zit het met de nieuwe dakisolatienormen? Wij zetten het allemaal even op rij voor u.

1. Hoe sneller u er werk van maakt, hoe sneller u bespaart

Stijgende energiefacturen zijn vandaag eerder regel dan uitzondering. Daaraan kunt u enkel ontsnappen door minder energie te verbruiken. Tenzij u ervoor kiest om in te boeten op uw comfort en de verwarming een paar graden minder te zetten, is het isoleren van uw dak of uw zolder de meest voor de hand liggende oplossing om energie te besparen. Bovendien verhoogt u hierdoor ook het wooncomfort. Dankzij de relatief lage kostprijs, hebt u de investering ook snel terugverdiend.

2. Premie van de netbeheerder

Als u uw dak isoleert, komt u in aanmerking voor een premie vanwege uw netbeheerder. Hoeveel die premie bedraagt, hangt af van de isolatiewaarde van het gekozen materiaal én van het feit of u het werk al dan niet zelf uitvoert of laat uitvoeren door een vakman. Indien u een vakman inschakelt, is de premie hoger dan wanneer u zelf aan de slag gaat. Wij helpen onze klanten graag bij het paperassenwerk om de premie aan te vragen bij de netbeheerder.

3. Fiscaal voordeel

Investeren in dakisolatie kan u zowel een verlaagd btw-tarief (6% t.o.v. 21%) als belastingvermindering opleveren. Indien u het werk door een vakman laat uitvoeren, kunt u rekenen op 30% belastingvermindering (mits te voldoen aan alle voorwaarden).

4. Een vakman inschakelen is dus voordeliger (dan het zelf te doen)

De premie van de netbeheerder is dubbel zo hoog wanneer u het werk door een professionele vakman laat uitvoeren dan wanneer u het zelf doet. Als u dan ook nog het fiscaal voordeel van 30% in aanmerking neemt, dan is de rekening snel gemaakt: u kunt het werk beter uitbesteden (mét waarborg) dan er zelf uw vrije tijd aan te spenderen.

5. Zijn er nog andere premies?

Naast de premie van de netbeheerder, heeft u mogelijk nog recht op bijkomende premies:

  • Sommige gemeenten geven ook een premie voor dakisolatie.
  • Voor bepaalde huurders is er een ‘sociale dakisolatiepremie voor huurwoningen’.
  • Als u uw dak (of een deel ervan) vernieuwt en tegelijk isolatie plaatst, hebt u mogelijk recht op een ‘verbeteringspremie’.

6. Kan elk dak geïsoleerd worden?

Zowel platte als hellende daken kunnen geïsoleerd worden.
Welke manier het meest aangewezen is voor uw dak, hangt o.a. af van de opbouw van het dak.

  • Een hellend dak wordt meestal langs de binnenzijde geïsoleerd, met glaswol tussen de spanten of gordingen.
  • Maar een hellend dak kan ook langs de buitenzijde (of bovendaks) geïsoleerd worden. In dat geval wordt gebruik gemaakt van (PIR) isolatieplaten.
  • Het isoleren van een plat dak kan ook langs de binnen- of de buitenzijde gebeuren. Maar het meest voorkomend is een ‘warm plat dak’. De dakisolatie wordt langs de buitenzijde aangebracht zodat de volledige dakconstructie mee onder de isolatie zit. Daarboven wordt een waterwerende laag aangebracht, zoals epdm of roofing.

7. En dan is er nog de zoldervloer!

Hebt u een zolder die niet gebruikt wordt als leefruimte? Dan is het isoleren van de zoldervloer misschien nog de meest aangewezen oplossing. U hebt minder materiaal nodig, het gaat sneller, de zolder moet niet onnodig opgewarmd worden én de isolatiepremies zijn evenzeer van toepassing voor deze manier van isoleren.

8. Strenge dakisolatienormen tegen 2020

Sinds 2015 zijn nieuwe dakisolatienormen van kracht. Concreet betekent dit dat tegen 2020 alle daken van zowel woningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd moeten zijn. Als uw woning niet aan deze normen voldoet, worden ‘strafpunten’ toegekend. In het uiterste geval kan de woning ongeschikt verklaard worden. Zo ver wilt u het natuurlijk niet laten komen!

Dakwerken Crabbé is een vakspecialist met meer dan 70 jaar ervaring. Wij geven u graag advies en bekijken samen met u welke oplossing voor uw woning de meest geschikte én de meest voordelige is.

Contacteer ons voor een GRATIS DAKANLYSE!

Bekijk meer foto's van dakisolatiewerken door Dakwerken Crabbé