Select your language

Contacteer ons: +32 11 78 17 11 - info@crabbe.be  ico.facebook  ico.youtube 

Gedreven sporters geven we graag een duwtje in de rug

De kans is zéér groot dat u Dakwerken Crabbé niet alleen kent van onze activiteiten in de bouw, maar dat u onze naam ook al tegenkwam als sponsor in het wielrennen, het voetbal of in de autosport. Sportsponsoring is voor ons echter véél meer dan jaarlijks een budget vrijmaken om in de kijker te lopen. Wie de mensen in ons bedrijf kent, weet dat sport een belangrijk deel van ons dagelijks leven uitmaakt. Daarom geven we gedreven sporters graag een duwtje in de rug.

Jonge mensen helpen groeien, ook in de sport

Wie het jeugdwielrennen een beetje volgt, heeft ongetwijfeld de herkenbare zwart-gele outfits met het logo van Dakwerken Crabbé  al opgemerkt. Al sinds 2015 is ons bedrijf verbonden met Cyclo-Club Libramont-Chevigny. Eerst als co-sponsor en sinds 2018 als hoofdsponsor. We willen daarin echter méér zijn dan een sponsor of een 'geldschieter'. We werken achter de schermen mee om jonge mensen te helpen groeien in hetgeen ze graag doen. Een visie op lange termijn, die gedragen wordt door een gans team.

Laurent Mars is verantwoordelijke van de club, die voluit 'Dakwerken Crabbé – CC Chevigny' heet, verwijzend naar de thuisbasis in Laneuville in de provincie Luxemburg. In de loop der jaren heeft Laurent honderden jonge renners begeleid. Hij heeft er op een zeer actieve en enthousiaste manier toe bijgedragen dat sommigen van hen zich op een succesvolle manier hebben kunnen ontplooien en van hun hobby hun beroep hebben kunnen maken. Een mooi voorbeeld daarvan is Arnaud De Lie, die in 2022 op sprekende manier zijn intrede deed in het profpeloton.

Laurent: “We hebben de afgelopen jaren telkens opnieuw grenzen verlegd. Ik denk dat we nu op een punt zijn gekomen dat we erkenning krijgen voor het geleverde werk, niet alleen in onze regio maar in gans België. Onze ploeg is bovendien uniek dankzij de mix van Franstaligen en Nederlandstaligen en daar zijn we trots op. Onze doelstelling op lange termijn is om de opleiding van jongeren op een zeer actieve manier verder te zetten. Uit de jongeren van vandaag groeien immers de toppers van morgen!”

Dakwerken Crabbé - CC Chevigny is een 'opleidingsteam', wat houdt dat precies in?

Laurent: “Wij willen onze renners stap voor stap laten groeien, zonder druk. We hebben het geluk dat we daarvoor kunnen beschikken over een zeer competente technische staff. In de loop der jaren hebben we een trainingsmethode ontwikkeld die werkt. We gaan niet voor de resultaten op korte termijn. We helpen de jonge renners progressie maken, stap voor stap. Zonder het plezier en de passie voor de fiets te verliezen. Wielrennen is en blijft een harde sport en het is belangrijk dat ze dat met volle goesting blijven doen.”

Collega-ploegleider Danny Vanderaerden: “Mijn persoonlijke doelstelling is om de jonge renners nog zoveel mogelijk te kunnen bijsturen om 'renner' te worden. Ik geloof in de werking van het team Dakwerken Crabbé - CC Chevigny, daarom heb ik ook gekozen om mijn schouders er mee onder te zetten.
Ik ken Jo Van Gossum al lang en mijn neefje Kenneth Vanbilsen heeft als junior ook bij hen gereden. Dat was top en hij is ook een volwaardige prof geworden, net zoals zovelen die in het team Dakwerken Crabbé - CC Chevigny reden. Wij hopen natuurlijk dat er de volgende jaren nog meer renners kunnen doorstromen naar de profs.”

Samenwerking met Lotto Dstny

De inzet én de resultaten van het team zijn ook voor de grote profploegen niet onopgemerkt gebleven. Een trend die zich bovendien meer en meer doorzet in de wielerwereld is dat profteams actief gaan samenwerken met opleidingsteams om op die manier jonge talenten al zo vroeg mogelijk te detecteren. Zo maakte Lotto Dstny bekend dat hun Development Team vanaf 2023 gaat samenwerken met de juniorenploeg van Dakwerken Crabbé - CC Chevigny. Die samenwerking betekent concreet dat het opleidingsteam gebruik zal kunnen maken van de ervaring, expertise en faciliteiten van het Development Team. De jonge renners krijgen daardoor toegang tot bijvoorbeeld fysieke tests of stages. Het zal hen extra motiveren, te weten dat ze van nabij gevolgd worden door een professioneel team.

Arnaud De Lie en Sylvain Moniquet, die vandaag de kleuren van Lotto Dstny vertegenwoordigen, zijn maar enkele van de renners die hun opleiding genoten in het team van Dakwerken Crabbé - CC Chevigny.

Arnaud De Lie blikt enthousiast terug: “De hele club doet geweldig werk. Ze bieden de jongeren een geweldig wedstrijdprogramma waarin ze allemaal hun kwaliteiten optimaal kunnen ontwikkelen. De mooiste herinnering aan mijn tijd bij CC Chevigny was mijn Belgische titel bij de junioren.”
Andere profrenners die in het verleden hun opleiding in ons team genoten zijn o.a.: Louis Meintjes, Kenneth Van Bilsen, Loic Vliegen, Ryan Mullen, Ryan Gibbons.

En de meisjes in het wielrennen?

Laurent: “We hebben altijd wel enkele meisjes in het team. Sinds een paar jaren hebben we voor hen een aparte, roze outfit. Mede door het succes en de aandacht voor het dameswielrennen zien ook wij het aantal meisjes jaar na jaar stijgen.”

Talent ontdekken, helpen ontwikkelen, begeleiden en… loslaten

Laurent: “Als er zoiets zou bestaan als een 'detectiesysteem voor talent', dan zou de uitvinder daarvan wellicht al schatrijk geworden zijn. Maar zo werkt het niet. Bij Dakwerken Crabbé - CC Chevigny geloven ze in de geleidelijke ontwikkeling van hun renners. De kampioenen van vandaag zijn niet altijd dezelfde dan die van morgen. Het geeft bovendien een bijzonder goed gevoel om een jonge renner met potentieel te zien openbloeien. Dat is de voldoening die je als begeleiders haalt uit de opleiding.
En natuurlijk zijn er nog andere parameters waar je rekening moet mee houden om een goeie renner te kunnen worden. De rol van de ouders is heel belangrijk, hun motivatie en hun bereidheid om elk weekend met hun kinderen naar alle uithoeken van het land te rijden. Studies zijn ook absoluut niet onbelangrijk. Fietsen is een mooie leerschool voor het leven, maar het mag niet op de eerste plaats komen.“

Wat betekent een club als CC Chevigny in cijfers, en op logistiek vlak?

“Het seizoen 2023 wordt aangevat met 181 renners met een licentie, in de verschillende categorieën. Tel daarbij nog een 20-tal vrijwilligers in de wedstrijdstaff en een 100-tal vrijwilligers zoals chauffeurs, seingevers en helpers binnen de organisatie, dan zitten we aan meer dan 300 mensen die allemaal met het wielrennen én met die jongeren begaan zijn.

  • 120 'Interclub' wedstrijddagen met 1 sportief directeur, 2 verzorgers en 1 mecanicien.
  • 7 verschillende landen worden aangedaan: België, Frankrijk, Italië, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Spanje.
  • Voedings- en energieproducten: 3.000 drinkbussen en 120 kg poeder, 2.000 gels, 3.000 fruitpasta's, …
  • Kleding voor de renners: 400 truien en 400 broeken, elk seizoen.
  • Ons wagenpark bestaat uit 7 breaks, 7 bestelwagens en een minibus.

Sinds het seizoen 2019 kan de club rekenen op extra ondersteuning onder de vorm van sponsoring via Decathlon. Zij stellen maar liefst 20 fietsen ter beschikking voor de Nieuwelingen, Juniores en de U23. Het zijn fietsen van het merk Van Rysel. Deze samenwerking is een ongelofelijke opportuniteit voor de renners én voor hun familie. Want een koersfiets is niet goedkoop en deze fietsen worden gratis ter beschikking gesteld door de sponsor. Iedereen kijkt er dus naar uit om de renners gedurende het seizoen in actie te zien met hun nieuwe fietsen.
Decathlon zorgt eveneens voor logistieke en materiële ondersteuning, waardoor de club nog een extra stap vooruit kan zetten.
Daarmee komen we bij de laatste groep van betrokken partners, maar zeker niet de minst belangrijke: de sponsors. De club kan rekenen op de steun van Garage Goosse in Bastogne, zoals gezegd van Decathlon en natuurlijk ook op onze hoofdsponsor Dakwerken Crabbé,” besluit Laurent Mars.